Ziekenhuizen produceren aanzienlijke hoeveelheden afval, wat bijdraagt aan zeven procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Nij Smellinghe, aangesloten bij de landelijke Green Deal 3.0, zet zich in voor duurzame zorg. Een belangrijk initiatief hierin is het scheiden van afval voor recycling. Wij werken nauw samen met Nij Smellinghe om dit mogelijk te maken.

Uit een afvalanalyse blijkt dat een deel van het ziekenhuisafval recyclebaar is, zoals behandeltafelpapier en verpakkingsplastics. Deze materialen verdienen een tweede leven in plaats van te eindigen bij het restafval. Zo kan verpakkingsplastic bijvoorbeeld worden omgezet in nieuwe producten zoals shampooflessen.

In 2023 werden bijna 500 containers met ongeveer 4.500 kilo afval voor recycling ingezameld. Afvalscheiding is al geïmplementeerd op afdelingen zoals Radiologie, de Functieafdeling, meerdere Poliklinieken, het Operatiecomplex en de verpleegafdeling Interne Geneeskunde en Oncologie. Dit is mede te danken aan het Green Team van Nij Smellinghe, dat streeft naar afvalscheiding in het gehele ziekenhuis.

Logistieke uitdagingen

Een volledige implementatie van afvalscheiding stuit echter op logistieke uitdagingen. Ronald Ploegsma, teammanager Schone Gebouwen & Omgeving bij Nij Smellinghe, legt uit: “Collega’s zijn enthousiast over afvalscheiding en de bewustwording is groot. Nu moeten we de logistiek zo organiseren dat het voor iedereen eenvoudig wordt om afval te scheiden en te verzamelen. Dan kan heel Nij Smellinghe met afvalscheiding aan de slag!”

Belangrijke aandachtspunten in de logistiek zijn:

  • Beschikbaarheid van verschillende afvalbakken op de afdelingen.
  • Ruimte op de afdelingen om deze afvalbakken te plaatsen.
  • Een efficiënte en betaalbare route voor de afdeling Logistiek om lege bakken te bezorgen en volle bakken op te halen.

Innovatieve oplossingen

Samen met Nij Smellinghe zoeken wij naar een efficiënte inzamelmethode voor plastic afval op de afdelingen. Bij nieuw- en verbouwprojecten binnen Nij Smellinghe wordt rekening gehouden met de aanleg van milieupleinen. De nieuwe afdelingen krijgen een centrale plek waar afval gescheiden wordt. Op deze manier kan het afval snel en efficiënt opgehaald worden.

Veranderende visie

Nij Smellinghe heeft een veranderende visie op de recycling van ziekenhuisafval. Ongesorteerd afval moet worden verbrand, maar door schone, recyclebare afvalsoorten te scheiden, krijgen deze materialen een nieuw leven. Wij hebben Nij Smellinghe goed geadviseerd over wat wel en niet gerecycled mag worden. Op elke afdeling hangt een afvalposter en wij geven uitleg indien nodig. Dit gaat zeer goed, er wordt nauwelijks recyclebaar afval afgekeurd.

Naar een duurzamere toekomst

Wij werken samen met Nij Smellinghe aan de logistiek om afvalscheiding in het hele ziekenhuis mogelijk te maken. Samen ontwikkelen we een dashboard om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid en types afval. Zo kunnen we verder kijken naar manieren om de afvalfootprint van Nij Smellinghe te verkleinen.

Volg ons op sociale media voor meer relevant nieuws: Facebook | Instagram | LinkedIn