Iedere dag is NNRD onderweg om afval op te halen bij bedrijven en organisaties in heel Noord-Nederland. Maar nu gaan we een stap verder: ook op het water zijn we actief. Kapitein Jan en zijn bemanning voeren drie dagen met hun speciale schip tijdens het Skûtsjesilen.

Afval inzamelen tijdens het Skûtsjesilen

Tijdens de start van het Skûtsjesilen haalden we met visnetten en onze containers het afval op en gingen we in gesprek met het skûtsje-publiek. Dit gesprek is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Het is niet alleen een manier om afval op te halen, maar ook om bewustwording over afvalscheiding te stimuleren. Voor elke afvalstroom is er een container en zo heeft ook elke afvalstroom zijn eigen verwerkingsproces.

De veranderende rol van de afvalinzamelaar

‘Het beroep van de afvalinzamelaar is de laatste jaren aanzienlijk veranderd’, vertelt Siebolt de Bruin. ‘Met NNRD halen we niet alleen afval op, maar geven we ook advies over afvalscheiding en maken we analyses van de afvalstromen binnen organisaties. Steeds vaker geven onze medewerkers voorlichting. We komen dus niet alleen iets ophalen, maar brengen ook kennis en bewustwording mee.’

Stimuleren van recycling en duurzaamheid

Het nieuwe normaal is dat bedrijven naast hun restafvalcontainer een extra container aanschaffen voor gescheiden afval. Dit stimuleert recycling en vermindert de hoeveelheid afval die naar de verbrandingsoven gaat. Door deze aanpak draagt iedereen bij aan een duurzamere toekomst en de beoogde doelstellingen van de Nederlandse overheid. In 2050 moet de Nederlandse economie namelijk volledig draaien op herbruikbare grondstoffen.

Het resultaat

Na drie dagen varen zijn we erachter gekomen dat ook tijdens zulke evenementen het percentage restafval nog steeds hoog is. Voor ons betekent dit dat er nog een slag te slaan valt in de bewustwording rond het scheiden van afval en waarom dit zo belangrijk is. Daarom bieden we naast het inzamelen van afval ook advies aan bedrijven, organisaties en instellingen zodat zij bewuster met hun afvalscheiding om kunnen gaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook kostenbesparend!

Laten we er samen iets moois van maken!

Ook Omrop Fryslan kwam even langs op de ‘bijzondere’ afvalboot

Bron: https://www.tiktok.com/@omropfryslan/video/7400061238123777312

Video: De schippers van NNRD varen uit!